DELOVNO PRAVO ZA ZAPOSLENE OSEBE IN CORONAVIRUS

Ali vam je delodajalec vročil odpoved iz poslovnih razlogov zaradi pomanjkanja dela, kot posledica epidemije Coronavirusa?

 

Ne veste ali je odpoved zakonita?

 

Vas je delodajalec napotil na čakanje za delo doma?

 

Ali ste prejeli plačilno listo in menite, da ta ni pravilna in zakonita glede na spremenjeno zakonodajo o minimalni plači?

 

Ali vam je delodajalec samovoljno znižal plačo?

DELOVNO PRAVO ZA ZAPOSLENE OSEBE IN CORONAVIRUS

Naša ponudba

Pregled dokumentacije in primera ter pravni nasvet

Pravno mnenje na podlagi predložene dokumentacije in opisa situacije.

Odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga zaradi Coronavirusa

Delodajalec ima možnost zaradi pomanjkanja dela, zmanjšanja obsega in drugih poslovnih razlogov delavcu podati odpoved iz poslovnega razloga, vendar je pri tem dolžan spoštovati Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) ter morebitne za njega zavezujoče kolektivne pogodbe.

 

Pozoren je potrebno biti na pravilno vročanje odpovedi, spoštovanje odpovednih rokov, pravico do izrabe sorazmernega dela letnega dopusta, odpravnine ter drugih podrobnosti.

 

Da za vas preverimo ali menimo, da je vaša odpoved zakonita ali ne, potrebujemo le vašo pogodbo o zaposlitvi ter odpoved.

 

Pozor! Nezakonitost odpovedi lahko sodno uveljavljate le 30 dni po prenehanju delovnega razmerja.

Odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga zaradi Coronavirusa

Čakanje na delo od doma

Delodajalčeva obveznost je delavcu zagotoviti delo, glede izrednih okoliščin epidemije, pa ni ravno lahko, zato mu Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) omogoča, da delavcu pisno odredi čakanje na delo od doma.

 

Delavcu v tem primeru pripada nadomestilo v višini 80% njegove povprečne mesečne plače za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev.

Čakanje na delo od doma

Karantena, izolacija, samoizolacije zaradi Coronavirusa ter okužba s Coronavirusom

V kolikor imate odločbo o karanteni, ste seveda upravičeni do nadomestil gre za bolniško nadomestilo, ki bremeni ZZZS v višini 80 % njegove povprečne mesečne plače v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela.

 

V kolikor ste okuženi s Coronavirusom vam prvih 90 dni odsotnosti pripada nadomestilo v višini 90%, nato pa 100%. Plačilo gre v breme ZZZS.

 

V primeru samoizolacije zdrave osebe, se pravi osebe brez odločbe o karanteni ali bolniškega lista, vam nadomestilo ne pripada.

Karantena, izolacija, samoizolacije zaradi Coronavirusa ter okužba s Coronavirusom

Plačilna lista

Z uveljavitvijo novega Zakona o minimalni plači od 1. 1. 2020 dalje veljajo nova pravila za obračunavanje plač. Minimalno plačo za katerokoli delovno mesto morate prejeti v višini 940,58 EUR bruto, iz tega zneska so izvzeti vsi dodatki, kot so npr. dodatek za delovno dobo, dodatek za nadurno delo, dodatek za praznično delo, dodatek za zahtevno delo in podobno. Ti dodatki pa se računajo od osnovne plače, ki je lahko nižja od minimalne plače. Osnovne plače ni za enačiti z minimalno plačo.

 

Prav tako je potrebno biti pozoren, da vam delodajalec zaradi sprememb ne izplača dodatka, ki vam pripada po zakonu, kolektivni pogodbi ali pogodbi o zaposlitvi.

Plačilna lista

Znižanje plače

Delodajalec vam enostransko ne sme znižati vaše plače, ki jo imate določeno z zakonom, kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi, iz nobenega razloga. Govorimo o t.i. fiksnem delu plače.

 

Ponudba nove pogodbe ali pa že ankesa z nižjo plačo je dejansko odpoved stare pogodbe, odpoved pa je postopek, ki mora biti izpeljan po zakonu, več o odpovedi tu.

Znižanje plače

Naj vam naši pravniki pomagajo zdaj!

Preverimo vaš primer

  *Zaradi izogiba vsiljene pošte ter neresnih povpraševanj, zagotovimo pošteno obravnavo za vse zahtevke za pravno mnenje na način, da za storitev zaračunamo simbolično ceno 15€, ki jo je potrebno plačati v treh dneh. Ob prejemu odgovora boste prejeli tudi račun za navedeni znesek. S tem, ko nam pošljete vprašanje, soglašate z navedenimi pogoji za plačilo.

  Vaše vprašanje bo posredovano pravniku in v pisnem odgovoru na vaš e-mail boste prejeli prvo pravno mnenje za vaše vprašanje s predlogom ukrepa ali navedbo ustreznega pravnega vira.

  Naša ponudba

  Pregled dokumentacije in primera ter pravni nasvet

  Pravno mnenje na podlagi predložene dokumentacije in opisa situacije.

  Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

  Nastavitve zasebnosti shranjene!
  Nastavitve zasebnosti

  Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

  Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

  Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

  Onemogoči vse storitve
  Omogoči vse storitve