Obvestila

Enkratni solidarnostni dodatek za upokojence

 

Dne 11. 4. 2020 je stopil v veljavo Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP)

 

(Uradni list RS, št. 49, z dne 10. 4. 2020), ki ureja enkratni solidarnostni dodatek, do katerega so upravičeni upokojenci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so uživalci pokojnin, katerih pokojnina znaša 700,00 EUR ali manj ter prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki so brezposelne osebe in imajo stalno prebivališče v Sloveniji.

 

Enkratni solidarnostni dodatek za upokojence se izplača v naslednjih zneskih:

  • prejemniku pokojnine v znesku do 500,00 EUR, se enkratni solidarnostni dodatek izplača v višini 300,00 EUR,
  • prejemniku pokojnine v znesku od 500,01 do 600,00 EUR, se enkratni solidarnostni dodatek izplača v višini 230,00 EUR in
  • prejemniku pokojnine v znesku od 600,01 do 700,00 EUR, se enkratni solidarnostni dodatek za upokojence izplača v višini 130,00 EUR.

 

Od enkratnega solidarnostnega dodatka za upokojence se ne plača niti dohodnina niti prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje.

 

Enkratni solidarnostni dodatki za druge ranljive skupine oseb

 

Do enkratnega solidarnostnega dodatka so upravičeni prejemniki denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka za mesec april 2020. Izplača se skupaj z denarno socialno pomočjo oziroma varstvenim dodatkom za mesec april 2020 v višini 150,00 EUR.

 

Enkratni solidarnostni dodatek v višini 150,00 EUR se  do 30. aprila 2020 izplača vsem rednim študentom s stalnim prebivališčem v Sloveniji.

 

Od enkratnega solidarnostnega dodatka za druge ranljive skupine se ne plača dohodnina.

 

Do konca epidemije se poveča znesek dodatka za velike družine, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev te pravice, in sicer za 100,00 EUR za družino s tremi otroki in za 200,00 EUR za družino s štirimi ali več otroki.

ODLOG PLAČILA OBVEZNOSTI KREDITOJEMALCEV ZA FIZIČNE OSEBE

 

Dne 29. 3. 2020 je stopil v veljavo Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalec (ZIUOPOK) (Uradni list RS, št. 36, z dne 28. 3. 2020),  ki ureja možnost kreditojemalcev pri banki ali hranilnici zaprositi za odlog plačila obveznosti iz kreditne pogodbe za obdobje 12 mesecev.

 

Posamezne kreditne obveznosti iz kreditne pogodbe, za katero se zahteva odlog plačila, do razglasitve epidemije tj. do 23. 3. 2020 niso zapadle v plačilo.

 

Za odlog plačila kreditnih obveznosti lahko zaprosi tudi fizična oseba.

 

Vlogi za odlog plačila kreditnih obveznosti mora fizična oseba utemeljiti in predložiti:

  • obrazložitev, da zaradi okoliščin povezanih s posledicami epidemije, začasno ne more zagotavljati poplačila obveznosti po kreditni pogodbi z banko,
  • opis dejstev ter in okoliščin povezanih s posledicam epidemije, ki so vplivale na njen finančni položaj.

 

Zakon se uporabi tudi za novo sklenjene kreditne pogodbe v času njegove veljavnosti od 29. 3. 2020 do sklepa Vlade RS o prenehanju razlogov.

 

Odlog plačila pomeni prekinitev zapadlosti vseh obveznosti po kreditni pogodbi do izteka obdobja odloga. Tako se podaljša tudi končni datum zapadlosti kreditne pogodbe, enako se podaljša zapadlost pogodbe, ki služi kot zavarovanje kreditne pogodbe. Po izteku obdobja odloga plačila naslednji obrok zapade v plačilo v skladu z določbami kreditne pogodbe. V obdobju odloga se na odloženi del glavnice obračunavajo obresti po redni obrestni meri, ki je bila dogovorjena ob sklenitvi kreditne pogodbe.

 

Banka in kreditojemalec skleneta aneks k kreditni pogodbi prav tako se lahko sporazumno dogovorita drugače kot to predpisuje zakon.

Ali ste vedeli? Če z delodajalcem podpišete sporazumno odpoved (prenehanje delovnega razmerja), delavcu ne pripada nadomestilo za brezposelnost, niti odpravnina (razen v primeru upokojitve).

 

Pomembno je:
ne podpišite nič predno niste seznanjeni vsebino dokumenta ❗️
preverite datum dokumenta ❗️
zahtevajte kopijo dokumenta za lastno evidenco ❗️
ne podpišite ne spetih listov papirja ❗️
ne podpišite praznih listov papirja ❗️

Javni potniški promet je z dnem 16. 3. 2020 ukinjen, kar pomeni, da delavci, ki so primorani hoditi na delo, nimajo možnosti prevoza z vlakom oziroma avtobusom.

 

Kaj naj naredijo zdaj zaposleni?
Naprej obvestite svojega delodajalca, da nimate možnosti priti na delo. Povprašajte ali je delodajalec sprejel kakšen ukrepe glede prevoza na delo. Z delodajalcem se pogovorite oziroma dogovorite o možnosti dela od doma ali čakanja na delo doma.

 

V primeru, da boste za prevoz na delo uporabili lastno vozilo, ste upravičeni do do povračila kilometrine v višini 0,18 EUR na kilometer, v skladu s 5. odstavkom 3. členega Uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo v letu od 1. 8. 2008 dalje.

 

Ali se lahko odločim, da ne pridem na delo?
Glede na trenutno situacijo, ko ni javnega potniškega prometa ter so razglašene izredne okoliščine, lahko uporabimo institut višje sile. Delavcu, s sklicevanjem na višjo silo, ne dela od doma oziroma ni napoten na čakanje na delo doma, pripada nadomestilo v višini 50% vendar ne manj kot 70% minimalne plače.

Ali je vašemu podjetju še dovoljeno poslovati, morate res v službo in biti v stiku s potencialno okuženimi strankami, tvegati svoje življenje in zdravje ter zdravje domačih?

Tukaj si lahko preberete odlok vlade Republike Slovenije o prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom.

== > Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Potrebujete pravno pomoč pri spopadanju s krizo, ki je epedemije posledica coronavirusa?

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve